fredag 8 juli 2011

På Hyllan.. Att göra ett tittskåp

Ett tittskåp. Hur gör man? Och varför? :)
Som ni ser på bilden så är det ett vitmålat tittskåp, köpt på Panduro då träfärgat 30x20 cm, invändigt djup 11 cm. Deras tittskåp är endast en låda med skåra för sidoskjutbart frontglas. Men Alice ibland impulsiva och våldsamma humör rimmar illa med ordet "glas" så jag tog en vit Ikea "Nyttja" ram som har plastfront. Sedan satte jag dit kantgångjärn 25x20 mm överst och ett skjutregellås från Clas Olsson i botten. Behövde Modifiera låset en aning men funkar fin fint.
Ett tips är att borra upphängningshål på baksidan i god tid för hålen följde ej med på köpet. Borra gärna ett stort hål för att trä i själva skruven och sedan en mindre skåra ovanpå hålet så lådan faller på plats och kan ej ramla av skruven. Fäst gärna skruven i väggen, ännu ett litet tips.
Ni ser kanske en mängd skulperingsverktyg på bilden. Inplastade. De lösa är de verktyg som behövdes, en radioskruvmejsel, en missil från hasbros Star wars AT-AT Walker som råkade ha fina runda former så glöm inte köpa ett par sådana här just för det ändamålet.

Du kan sedan använda en fuktad pensel för att få bort ojämnheter och en kniv och tandpetare för att karva ut detaljer. Thats it. Men jag ska säkert få användning för de där fina verktygen någon gång också.
Allt målades sedan med vanlig akrylfärg. Akrylen täckte bra på den vita leran, det går säkert att använda andra sorts färger, det är bara att platta ut en bit lera och testa på den.
Leran jag använt är lufttorkande docklera även den från Panduro.
Lättarbetad och torkar utan sprickor och den blir lätt och stark när den torkat. Men den torkar fort så tänk på att hålla oanvänd lera inpackad i en plastpåse annars har du en stor kloss torkad lera. Och inte var det det du ville ha? Jasså jaha var det. 
Interiören är tillverkad i 1 mms papp som klätts med utprintade bilder för att likna omslaget på boken så mycket som möjligt. Det har sedan limmats på plats. Ja, allt har limmats på plats för att ingen klåfingrig liten tjej ska skaka om skåpet så allt blir huller om buller.
Så, nu vet ni hur man gör! Sätt igång!