fredag 28 januari 2011

På Hyllan..Smurfhits!

Den här Lp-skivan damp ned i brevlådan häromdagen. Smurferna och Fader Abraham från 1978 i absolut nyskick!
Fader Abraham? Klasse Möllberg menar du?
Nej, jag menar urfadern till smurfmusiken, den holländska artisten Petrus Antonius Laurentius "Pierre" Kartner.
På våren 1977 ombads Pierre att skriva en sång i samband med att det animerade smurf-filmen skulle ha premiär.
Tveksamma över efterfrågan trycktes endast 1000 ex av singeln "the smurf song"till en början men eftersom de tog slut direkt i samband med en slagerfestivalen så tillverkade de nästan en halv miljon nya skivor.
Singeln följdes av ett helt album med smurfsånger som sålde ännu mer.
Det uppskattas att hans smurfskivor sålt i över 25 miljoner exemplar och Pierre har sjungit in dem på ett dussintal olika språk bland annat Engelska, Tyska, Franska, Italienska, Spanska, Svenska, and Japanska.
Det sägs att det svenska språket var svårt att få till och därför fick smurfkören sjunga lite extra på skivan. Smurfkören bestod faktiskt av en enda sångare, ingen mindre än artisten Anders Glenmark.

Men frågar ni mig så är det varken Fader Abraham eller Stefan Rüden´s tolkningar vi minns från barndomen, det är ju Möllberg som regerar i skivbacken. Men det beror säkert på att jag hade den på kassettband när jag var liten.

Fader Abrahams engelska text på Hallonsaft är verkligen underlig. Den svenska versen lyder ju som bekan "saft, saft hallonsaft, bättre saft har ingen haft"
Den engelska är "Beer, Beer, Smurfing Beer You don't get drunk and it isn't dear"
What??
Ja ni får lyssna själva.


Eller se Fader Abraham live.
Betyg: 1 minus för smurferna, 2 plus för den entusiastiska publiken, 4 plus för kavajen, och fullt pott 5 plus för skägget! :)