torsdag 13 januari 2011

På Hyllan..Grodan Boll

På eftermiddagen torsdagen den 30 december 2010 avled Thomas Funck, 91 år gammal.
Thomas funck var skaparen till Kalle Stropp och Grodan boll bland mycket annat.

När jag var riktigt ung fick jag en kassetbandspelare, liten bärbar sak. Inköpt i en radiobutik som låg nära där vi bodde. Jag fick även ett kassetband, Lattjo, Boll och Stropp.
Jag lyssnade ständigt på berättelser på kassett, ofta satt jag och ritade samtidigt. Jag hade massa kassettband som gick dagarna i ända. Det var typ min tidiga uppväxt i korta drag.
Kassettbandet med Grodan Boll har jag kvar, tyvärr är det sönderspelat. Nej inget trassel som var ett ständigt gissel med kassetband, utan magnetbandet är utslitet efter åtskilliga hundratals lyssningar.

För ett par år sedan fick jag en mp3-kopia av Lattjo, boll och stropp av Lars Ulwencreutz som driver en hyllningsida till Thomas Funck och hans skapelser.
Och historien om Grodan boll, Lattjo och Kalle Stropp är fortfarande fantastisk!
Jag ser verkligen fram imot att få introducera gänget från Kalle Stropps gröna äng för min dotter när hon blir lite ädre och förstår lite bättre vad som sägs.
På bilden är mitt ex av Kalle Stropps födelsedag. från 1956, den första skivan med Grodan boll som gavs ut på vinyl, åren innan hade de getts ut på stenkakor.

Och nu till det riktigt udda..Jag och Alice satt och lekte i vardagsrummet som vanligt och jag satte på en mp3-skiva med massa barnmusik som vi kunde lyssna och sjunga till. Jag valde skivan Grodan boll och Televinken, den hade man ju inte hört på åratal.
Detta skedde otroligt nog på eftermiddagen torsdagen den 30 december 2010.
Kanske var det en omedveten hyllning och tack för min gröna uppväxt. "Hörru!"