fredag 31 december 2010

På Hyllan..Månen tur och retur


Jag fick en fin liten julklapp av min bror, en collectorbil, Tintin från seriealbumet Månen tur och retur. Mycket kul överraskning!
När jag var liten fick jag tre stycken tintin seriealbum, vill minnas att jag låg sjuk. Det var just Månen tur och retur, Rackham den rödes skatt och Tintin i Tibet. Några av Herge´s mest fantasifulla och spännande Tintinäventyr utan tvekan. Att påstå att jag formligen läste sönder albumen är en underdrift och en given inspiration till mitt eget intresse när det gäller att teckna och måla. Numera har jag både kompletta förstaupplagor, samlarutgåvor och senare tryckningar och givetvis ska Alice få en komplett uppsättning när hon blir lite äldre. Om hon sen bara väljer att rita och kladda i dem så är ju det möjligtvis en estetisk inspirationskälla, om något annorlunda än min egen :)

Så med denna rödvita nyårsraket önskar jag er ett GOTT NYTT ÅR!!
Månen tur och retur, del 1
Professor Kalkyl håller på att tillverka sin största uppfinning någonsin: en månraket! Han bjuder in sina vänner Tintin, Milou och kapten Haddock till den första månfärden. Förberedelserna inför resan blir särskilt farofyllda då fienden planerar ondskefulla sabotage ...


Månen tur och retur (del 1) (Objectif lune) är det sextonde i en serie klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av belgaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin. Albumet publicerades på franska 1953, efter att serierna publicerats första gången 30 mars-7 september 1950 samt 4 april-22 oktober 1952. Detta var flera år före de första människorna landade på Månen 1969, och rymdresor och månfärder var vid denna tid ännu bara science fiction för människan.

källa:Wiki

Tintin i Tibet
Under ett lugnt schackparti somnar Tintin och drömmer att hans vän Tchang Tchong-Jen (från äventyret Blå Lotus) behöver hjälp. När han sedan läser i en tidning att ett flygplan störtat över Tibet misstänker han att Tchang är i fara. Tintin övertalar Kapten Haddock att resa till Tibet med honom.

De ordnar en sherpa,Tharkey och lyckas ta sig till vraket. Där finns inga spår - utom en gul halsduk (kinesisk) högt uppe på en klippa. Mot sherpans inrådan vill Tintin klättra upp och han hittar också benknotor som tyder på att Tchang varit där - tillsammans med den fruktansvärde snömannen yeti.

Tintin i Tibet (fr. Tintin au Tibet) är det tjugonde i en serie klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av den belgiske serietecknaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin.

Tintin i Tibet publicerades först som seriealbum på franska 1960, efter att serierna publicerats 17 september 1958-25 november 1959

Rackham den rödes skatt
Ombord på det sjunkna skeppet "Enhörningen" finns en legendarisk skatt. Tintin, Milou och kapten Haddock får oväntad hjälp under bärgningen av en genial men en smula lomhörd vetenskapsman: professor Karl Kalkyl.


Rackham den Rödes skatt (fr. Le trésor de Rackham le Rouge) är det tolfte i en serie klassiska seriealbum (och en fortsättning på album 11 Enhörningens hemlighet), skrivna och illustrerade av den belgiske serietecknaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin.

Albumet publicerades först på franska 19 februari - 23 september 1943 i tidningsform, och 1944 i albumform. 1962 publicerades den på svenska för första gången.
I albumet dyker professor Kalkyl upp för första gången. Den akademiska titeln professor används inte i den svenska utgåvan och inte heller verkar Kalkyl ha anknytning till något lärosäte.

Att den kommande datoranimerade filmen The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn är regisserad av Steven Spielberg, producerad av Peter Jackson (sagan om ringen-triologin) och skriven av Edgar Wright låter ju mycket intressant.