söndag 21 november 2010

Julklappar?

Leksakskatalog 1985!Har ni barn? Småsyskon kanske? Vänners barn som såhär i juletider kräver julklappar?
Då har ni säkerligen besökt en leksaksaffär eller möjligtvis bläddrat i någon av alla leksakskataloger som dimper ned i brevlådan.
Vi har fått dem. Och trots att Alice river sönder all annan diverse post likt en två-tandad dokumentförstörare så är leksakskatalogen av idag i det närmaste oförstörbara.
Isolera väggarna därhemma med BR-kataloger och du och dina kära kommer troligtvis att överleva nästa atombombsattack.

Jag var inne i en leksaksbutik på jakt efter en julklapp.
När jag armbågade mig fram fick jag syn på något. Toy story 3 leksaker. En film om leksaker vars enda syfte är att sälja mer leksaker?
999kr för en Buzz lightyear. Interactive bla bla bla. Vem är dessa leksaker gjorda för? Inte behöver väl en sjuåring en leksak för en tusenlapp hur interactive den än må vara?

Är den gjord för äldre, för filmentusiaster, för sådana som mig? Behöver jag en Buzz lightyear som kan tala? Självklart inte!! Tanken är absurd! Men hur mycket har jag inte suktat efter den där interactiva R2-D2 som lyder mina kommando? Damn.

Men Toy story leksakerna befinner sig likväl i en leksaksaffär och reklamen riktar sig till till de yngre.
Men jag undrar hur många småglin som har ett paket liggande under granen som med skränig röst ropar "to poverty and beyond!" sorry, "Infinity and beyond" ska det ju vara.

Jag hade inte speciellt dyra leksaker när jag var ung. Det fanns inte möjlighet för min familj att köpa lyxpresenter då en stor skara släktingar skulle ha paket, plus att vi inte va rika heller för den delen.
Efter jullovet var det ju alltid någon i klassen som kunde skryta med att han fått det där stora playmobil-piratskeppet eller ett nytt nintendo 8-bits tvspel.
Jo jag och brorsan fick också ett Nintendo till slut. Samma jul ringde jag bäste vännen A.J och frågade vad han hade fått i julklapp. Han hade fått 10st kollegieblock och en tandborste som ändrade färg. Triumfen var total. Men han har ju haft lika mycket glädje av mitt Nintendo som jag under åren så..
Men visst satt ni och detaljstuderade leksakskatalogerna när ni var små/yngre?
Satt ni med eran polare och kollade in vad för sak ni helst skulle vilja ha på varje sida av katalogen? Jag minns när man blev lite för gammal för det och valde det som var dyrast istället för vad som såg mest kul ut.

Jag har sedan jag var liten sparat alla leksaker och pryttlar, kartonger och bruksanvisningar. Både kul men opraktiskt nu när man måste sortera 33 års samlande hemma i barndomshemmet. Jag och min bror går sakta men säkert igenom vindsförråden, de propfulla vindsförråden bör tilläggas. Det har sparats på allt genom åren och någon gång måste man börja sortera och slänga.
Men jag hittade en leksakskatalog från 1985 som jag scannat in.
Kolla i den.
Kanske hittar ni eran gamla favoritleksak där. Och isåfall kan jag lova er, den lär definitivt inte vara interactive :)
Här nedan är länken till katalogen.
http://www.scribd.com/doc/43460638/katalog2