söndag 10 februari 2008

Minns ni?


Är det någon runt min egen ålder (utan att nämna exakta siffror) som inte haft en 3-D view-master som liten? Eller haft en bror eller syster som ägt en? Det känns som det fanns stor chans att ni har, den har funnits i över 75år och tillverkas än idag, givetvis modifierad till att visas animationer med ljud. Ja, den imponerar kanske inte på dagens 5-åring som har en PSP, iPOD Touch eller en 20 megapixel kamera liggandes i leksakslådan.
Jag röjde i föräldrahemmets vindsförråd för att försöka uppgradera tillståndet där från "totalt anarkistiskt kaos" till "fruktansvärd oreda". Jag lyckades nog hamnade mittimellan på "be dina böner, slutet är nära" men jag hittade iallafall min gamla view-master. Tyckte att den ser ju så skönt retro ut att den måste jag ta med mej till lägenheten.
Satte i en skiva och wow, vilken kul 3D effekt, hade totalt glömt bort hur de såg ut när man likt en blind mullvad kisade genom kikaren mot någon hyfsat närliggande ljuskälla, typ solen.
Jag sökte lite på nätet, finns många sidor med info och annat kul om denna sak som för 75 år sedan lanserades till vuxna, tro det eller ej.
Givetvis köpte jag en till i en sliten kartong från 50-60 talet på tradera för 60 kronor. Bara för att den fanns där :)
Nu undrar jag, Vilken retro pryl har ni i hemmet för närvarande? ps. personer räknas ej :D

oh, arty svart-vit!